Предавање о историји, култури и језику Рома –
индо-аријевске групе народа досељених у Европу у VI веку нове ере
Уз драге гошће Друге шансе
Роми су заједница која је тек 2002. године добила статус националне заједнице у Републици Србији, да би свој први речник дочекали тек пре непуних десет година, 2012. године.

У среду, 3. априла 2019. године, полазници Друге шансе присуствовали су предавњу наших наставника историје и српског језика, Александра Божића и Весне Кукић. Ова радионица корелације бавила се историјом насељавања и судбином Рома у Европи, континуитетом дискриминације која је изродила геноцид у II Светском рату, али и судбином коју Ромкиње и Роми и данас живе, и предрасудама са којима се свакодневно суочавају.
У побројавању немалог броја предрасуда учествовали су сви полазници радионице али и драге гошће, Алиса Шаин, координаторка за Роме у Градској управи Вршца и Ђулизара Рамадановић, асистенткиња у настави, као и школска педагошкиња, Љиљана Поповић – Радосављев и заменица директора ОШ „Паја Јовановић“, Весна Брковић. У живој дискусији која се поводом стандарда ромског језика отворила – а наставила и након радионице – утврдило са да постоји најмање 50 варијетета међу којима су неки од њих тешко разумљиви једни другима. Читањем и превођењем приче Мирослава Антића, „Кад сам био гарав“, илустрована је конкретна разлика између вршачке варијације ромског језика (у интерпретацији нашег ученика Шандора Петровића) и косовске верзије истог (у изведби Сабахате Царан, такође вредне полазнице Друге шансе).
Уз заједнички закључак да су солидарност и људска честитост највеће вредности које човек може освојити, завршена је још једна узбудљива и поучна школска авантура – до новог сусрета са новим знањима, поздрав из Друге шансе.
В. К.