Једнодневна екскурзија на релацији Вршац–Деспотовац–Вршац реализована је 07. јуна 2019. године за ученике шестог разреда.
На путовање се кренуло у 07.00 часова испред школе. Путовање је настављено преко Страже, Јасенова, Ковина и Радинца. Прва пауза од 20 минута направљена је у МcDonald’s-у, код Велике Плане. а затим је настављен пут ка Свилајнцу. У „Природњачки центар Србије“ у Свилајнцу шестаци су стигли мало после 10 часова. Ученици су имали 15-ак минута да разгледају двориште Центра где су фигуре диносауруса, након чега их је стручно особље спровело кроз занимљиве изложбе „Свет минерала и стена“, „Свет диносауруса“, „Животиње Африке“, „Геолошки времеплов“, „Биодиверзитет Србије“, „Геодивезитет Србије“, а имали су прилику да виде и реплику мамута “Кике” у природној величини, која је откривена 1996. године у глинокопу фабрике “Тоза Марковић” у Кикинди.


Следећа дестинација била је Ресавска пећина. Овде су ученици имали прилику да се упознају са пећинским накитом и да прођу кроз све дворане поменуте пећине у којима је температура константна током целе године и износи 7°С.
Након обиласка пећине, упутили су се ка ресторану „Водопад“, који се је смештен у самом подножју водопада „Лисине“ на реци Врело, где су имали паузу за ручак. Ученици и наставници су били задовољни квалитетом хране, као и услугом особља. Након краћег одмора, прошетали су до водопада „Лисине“ који је удаљен свега 50 метара од поменутог ресторана где су ученици имали прилику да виде други по висини водопад у нашој земљи.
После тога упутили су се ка Деспотовцу где су посетили „Парк Макета“. Овде су ученици имали прилику да виде макете средњевековних српских манастира израђених у размери 1:17 у односу на објекте у стварној величини и да чују разне занимљивости о њиховим ктиторима као и фрескама унутар њих. Било је и награда у виду освештених крстића и иконица за оне најпажљивије и најбрже.
На самом крају посетили су манастир „Манасија“ где су ученици, поред фрески које красе зидове, имали прилику да виде и мермерну плочу испод које се верује да су мошти деспота Стефана Лазаревића, ктитора овог средњевековног манастира. Након тога кренули су пут Вршца.
На овој екскурзији ученици су обогатили своје знање, развили љубав према својој земљи, њеној историји, култури и природним лепотама. Повезали су теоријска и практична знања. Показали су другарство и успоставили непосреднији
однос, како међусобно, тако и са својим наставницима.