У петак, 15. новембра, у великој галерији Културног центра Вршац, ученици и професори вршачких средњих школа увели су ђаке и знатижељне суграђане у магични свет науке и технике.
Тим поводом су и ђаци виших разреда наше школе са својом наставницом Анишоаром Лаза Гарић посетили КЦ и уживали у свему ономе што су им показали ученици средњих школа .У каснијем разговору са наставницом исказали су своју заинтересованост за свет науке и жељу да у будућности дају и свој допринос за њен развој.
Програм „Магични свет науке и технике“ организује се поводом Светског дана науке за мир и развој (10. новембар). У Вршцу је први пут, на иницијативу Културног центра Вршац, обележен 2016. године са идејом да се кроз излагање радова и приказивање огледа да својеврстан допринос промоцији науке и технике. У програму су учествовале све вршачке средње школе: Школски центар „Никола Тесла“, Хемијско-медицинска школа, Гимназија „Борислав Петров Браца“ и Пољопривредне школа Вршац. Као и претходних година и ове је свака школа изводила занимљиве експерименте и излагала радове, свака из своје области интересовања. Програм је намењен, пре свега, школарцима, али и свим осталим заинтересовани суграђанима.
Генерална скупштина Унеска одредила је 10. новембар за обележавање Светског дана науке за мир и развој са основним циљем да нагласи значај одговорног коришћења научних резултата за добробит друштва, као и да подсети да наука мора бити посвећена миру и развоју. Поред тога, овај дан треба да допринесе подизању свести широке јавности о значају науке, научног позива и научних резултата за креирање, одржавање и развој одрживих друштава широм света. Овај датум је у свету први пут обележен 10. новембра 2002. године, а у Србији се обележава од 2011. године. Тема овогодишњег Светског дана науке за мир и развој је „Отворена наука, доступна свима“.