У уторак, 19.11.2019. године у Функционалном основном образовању одраслих имали смо необичне часове за сва три цилкуса( циклуси обухватају полазнике од I доVIII разреда). Представили су се Национална служба за запошљавање и мобилни тим за инклузију Рома.
Све присутне поздравила је директорка школе Весна Брковић. Поред ње школу су представили: андрагошки асистент Југослав Павловић и двоје наставника-одељенских старешина, Олга Дега и Александар Божић.


Тема о којој су НСЗ и мобилни тим разговарали изазвала је велико интересовање међу полазницима. Мобилни тим Града Вршца задужен за инклузију Рома представила је госпођа Алиса Шаин.Она је објаснила на који начин они који немају идентификациона документа-личне карте могу да их израде и позвала их је да их преко те канцеларије ураде убрзано. Слично је и са здравственим књижицама. Питања упућена представници инклузије Рома у општини била су разноврсна: где тачно могу да дођу за израду личних докумената, када… што још једном указује на важност теме. На крају су размењени бројеви телефона и адресе боравка полазника, уз напомену да се ургентно јаве они који још немају личне карте.
Бројнији тим НСЗ чинили су директор Радојица Лазин, као и запослени: Слободанка Божин, Виолета Антонијевић, Маријана Радовановић и Сања Рабијац. Чини се да су тек у овом делу, са темама о помоћи, пословима, могућим курсевима које нуди НСЗ за крај ФООО полазницима, дискусије постале динамичније. Директор Службе и најискуснија службенице госпођа Божин подсетили су да се познајемо осам година ,колико је од настанка пројекта „Друга шанса“, односно Функционалног основног образовања одраслих до данас, отпочело своје школовање у ОШ „Паји Јовановић“ генерација полазника. Покренуте су и теме о курсевима за: зидара, молера, фризера, вариоца…
На крају овог текста, останимо оптимисти са разлогом, јер имамо једног полазника у Уљми са отвореном посластичарницом, многе које су после „Друге шансе“ редовно уписали средње школе и завршили их.