Храбра, млада песникиња Јасна Крсмановић се у четвртка 28.11.2019.године представила ученицима наше школе. Са осмехом на лицу није крила своје одушевљење док су Тара Марковић (5/2) и Марија Маринковић (8/2), читале стихове из њене последње четврте збирке песама : „Кључ“.
Збирке песама су јој прожете сетом и успоменама из школских дана,сећањем на људе којих више нема ,али одишу и оптимизмом и вером у то да сваки човек може да се изборим са многим стварима , па и са болешћу. Добитница је многобројних награда као што су : Ковова награда, Витезова награда, награда Радио Београда
Малобројни су они који не познају Јасну. Завршила је компаративну књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду, запослена је у Градској библиотеци Вршац и ради у истуреном одељењу библиотеке Удружења „ Параквад ВШ“, за све особе са инвалидитетом на територији града. Иако је у колицима посећује све културне и хуманитарне манифестације у граду.
Сусрет са ђацима наше школе је био топао и непосредан. Пажљиво су слушали док је казивала своје стихове, да би после тога, уз чај, постављаји питања која се тичу њеног стваралаштва : где налази инспирацију за писање, ко јој је подстицај, шта најрадије воли да чита, шта би им препоручила да прочитају, да ли има неостварених жеља, која је њена порука младима, да ли прижељкује да добије Нобелову награду…
После сусрета , чуло се : “Било је супер!“
Као и увек у духу правих домаћина спремили смо и креативне поклоне за поетесу : пано са медаљоном Јасниних стихова, рад ученице Бојане Мартинов (8/2) и „букет“ цвећа од украсног папира, рад ученице Таре Марковић (5/2), а Јасна је школској библиотеци поклонила примерак своје књиге.
Посебну захвалност дугујемо помоћном особљу које нам је помогло да уприличимо ово песничко вече.

 

„Јача од свих,
јача и од саме себе“
Ј.К.