“Наука о електрицитету нам је открила праву природу светлости, пружила нам небројене видове примене и прецизна средства и тиме допринела егзактности нашег знања.”
Никола Тесла

Дана 06.12.2019.године реализована је једнодневна екскурзија за ученике виших разреда (укупно 119 ученика) у пратњи наставника и одељењских старешина, а стручни вођа пута била је Ивана Опреа. Туристички водичи су били из Туристичке агенције СТУП Вршац: Анђа Мускиња и Весна Милошевић. Путовање до Београда је протекло у пријатној атмосфери.
Ученици су прво посетили Музеј „ Николе Тесле“ , где су присуствовали пројекцији филма , а затим је уследио обилазак Музеја у пратњи кустоса. Музеј „Николе Тесле“ је јединствена културна и научна институција у свету у којој се чува лична заоставштина Николе Тесле. Основан 1952. године, у целини је посвећен генијалном српско-америчком проналазачу, научнику и инжињеру Николи Тесли (1856-1943), који је подарио човечанству велики број значајних открића и проналазака. Ученицима је најзанимљивији био део са аутентичном документацијом и радним моделима Теслиних изума.
ТЦ „Ушће“ је било следеће планирано место посете, где су ученици ручали, обишли продавнице, књижаре и остале занимљивости према сопственим интересовањима.
Након „ Ушћа“ усхићено и радознало се кренуло на Фестивал науке који се одржавао на Београдском сајму.Фестивалски програм је ове године носио назив „Разоткривање“. По речима организатора Фестивал носи такав назив јер: ,,Разоткривање – да смо сујеверни, овогодишњи, тринаести по реду Фестивал науке ,,унапредили“ бисмо у четрнаести, попут бројних хотела у којима не постоје собе са бројем 13, или авиона без таквих седишта. Уместо тога, одлучили смо се да посветимо овај Фестивал управо разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа. Отићи ћемо у потрагу за све распрострањенијим митовима који се налазе свуда око нас! Од оних вечито занимљивих – попут тога да ли из шкољке заиста можемо да чујемо звук мора и да ли је Кинески зид једина људска грађевина видљива из свемира – корак по корак ћемо до заблуда које попримају све веће размере и имају све озбиљнији утицај на нашу свакодневицу, па и будућност – да ли је људско стопало пре пола века крочило на Месец, колико су опасна зрачења телефона и микроталасних пећница, а колику опасност носе са собом нуклеарне електране? У време када истина неретко пада у други план, а тумачење чињеница постаје важније од њих самих, наука се испоставила као одлично оруђе против свих ових, али и многих других заблуда, као сигурно уточиште за све који и даље негују критички дух и радозналост, али и прави путоказ за оне који желе да граде земљу будућности по мери свих нас.“
Излагачи су представили природне, техничке, медицинске и друштвене науке на занимљив, инспиративан, поучан и прихватљив начин садржајима који су подељени у неколико програмских целина (интерактивне поставке, радионице, изложбе, експерименти…). Ученици су са одушевљењем учествовали у свим понуђеним садржајима. Корелација готово свих предмета које деца похађају у школи заступљена је у широком обиму.
НИС је седму годину заредом спонзор Фестивала. Као компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације, НИС је свестан значаја подршке научно-образовним пројектима. На овај начин НИС и Фестивал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније, која своје друштвено одговорне пројекте реализује под слоганом „Будућност на делу“.
Екскурзија је протекла у најбољем реду. Одличној организацији допринела је стручност и професионализам Туристичке агенције СТУП Вршац, као и искусни тим наставника наше школе. Посебан комфор путовања обезбедили су нам нови и модерни аутобуси, на чему смо захвални првенствено због безбедности и сигурности деце. Ученици су показали примерно понашање на највишем нивоу.
У складу са свим наведеним, сматрамо да је предвиђени програм у потпуности остварен. Туристичка агенција је испоштовала уговорене обавезе . Нама преостаје да препоручимо посету Фестивалу науке у Београду и наредних година, а надамо се да су ученици, нарочито будући средњошколци, разОТКРИЛИ и свој будући позив.