Данашњи дан, 22. април, широм света се обележава као Дан планете Земље, још од 1992. године. Дан планете Земље званично је проглашен на Конференцији Уједињених Нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру. Овај међународни дан je подсетник да нам наша планета Земља и њени екосистеми дају живот и као упозорење на опасности које прете животу на Земљи, биљним и животињским врстама, ако буде неодговорног понашања људи.
У овом догађају сваке године учествује више од 150 земаља и милијарду људи, чинећи Дан планете земље највећом грађанском акцијом на свету.
Дан планете Земље је дан свих нас. Све што радимо, добро и лоше, за нашу животну средину највише утиче на наш живот, и зато је важно да не мислимо на Дан планете Земље и како да јој помогнемо само овог дана, већ сваког дана у години. Један дан не може да промени ништа ако свакодневним неодговорним односом према животној средини и окружењу у коме живимо, загађуемо земљу, воду, ваздух и угрожавмо биљне и животињске врсте. Одговорни однос према нашој планети Земљи на којој су за сада једино могући услови за живот је одговорни однос према садашњости нас самих, али и одговорни однос према будућности наше деце.