*Забављај се!
*Читај стално!
*Почни са читањем одмах!
*Читајући постајеш добар говорник.
*Бележи лепе мисли и реченице.
*Обогати свој речник читањем.
*Књига ти је пријатељ који даје много а за узврат не тражи ништа!
*Књиге нам дају: љубав, снагу и знање!

Моја препорука за ученике од 5 до 8 разреда за време зимског распуста је да прочитају дела наше познате песникиње Десанке Максимовић.

Десанка Максимовић је била песникиња, приповедач, романсијер и писац за децу. Објавила је око педесетак књига поезије, песама и прозе за децу и омладину. Њена поезија је љубавна, родољубива, полетна, младалачка, озбиљна и осећајна.
Најчешћи мотив у поезији Десанке Максимовић је била љубав, и њена реч, однос према свету и филозофија су и сами били песничке природе Њено основно песничко гесло је било да поезија треба да буде разумљива, јасна , искрена , отворена према човеку и животу.
Многе њене песме представљају позив људима да буду добри, племенити, поносити, постојани, да поштују, људе другачијих уверења и начела, мишљења, боја и вера, и да буду строги према својим манама као и према туђим. Од свих вредности у животу она је кроз своје песме посебно истицала слободу, оданост, храброст, доброту и не користољубље.
Неке од њених најпопуларнијих песама су: “Предосећање“, “Стрепња“, „Пролећна песма“, „Опомена“, „На бури“, „Тражим помиловање“ итд …

СТРЕПЊА

Не, немој ми прићи! Хоћу издалека
да волим и желим твоја ока два.
Јер срећа је лепа само док се чека,
Док од себе само наговештај да.

Не немој ми прићи! Има више дражи
Ова слатка стрепња, чекања и стра.
Све је много лепше донде док се тражи,
О чему се само тек по слутњи зна.

Не немој ми прићи! Нашто то, и чему?
Издалека само све k o звезда сја;
Издалека само дивимо се свему.
Не, нек ми не приђу ока твоја два.

У ове зимске дане уживајте читајући прелепе стихове наше песникиње.

 

Моја препорука за најмлађе су авантуристичке приче са едукативном основом. Џеронимо Стилтон који спада у краће романе са пуно илустрација, идеалан и за почетно читање. Написан у шаљивом тону пун авантура ,лак за читање држаће вашу пажњу сатима уз књигу где ћете заједно са Џеронимом пловити кроз фантастичан свет мишева и њихових пустоловина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред збуњеним очима нашег јунака заблистала је једна потпуна чудесна мишица, грофица Проволинда де ла Гријер. Њена црвена хаљина, дуга плава коса и нежни, баршунасти глас учинише да Џеронимо прво занеми, затим сав затрепери и зајапури се, а коначно и заблесне и поблесави од чудног осећања …ЉУБАВИ!

Срећне новогодишње и божићне празнике жели Вам ваша библиотекарка.
Романца Паску