,,Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.’’ (Лк 2,14)

У ове празничне дане, док молитвено и богослужбено хитамо у сусрет радосном дану Христовог рођења, подсетимо се саме суштине ове чудесне тајне над тајнама и поруке коју собом носи.
Бог је постао човек да би нама отворио пут ка Богу и вечном животу. Ову велику истину Оваплоћења Бога Логоса најпре су благовестили анђели својом божићном химном мира и љубави. Потом им се придружују пастири и мудраци, сабирајући тако небо и земљу око Богомладенца Христа. То радосно виђење ми и данас прослављамо, али не само као историјски догађај већ, пре свега, као рођење Бога у нама, у нашим срцима. Зато је витлејемска пећина место нашег духовног рођења и новог живота који надилази овај пролазни живот и све његове туге и радости.
Највећа порука Божића је да је Христово рођење позив да свако од нас обнови и сачува дете у себи, јер ,, Ко не прими Царство Божје као дете, неће ући у њега” (Лк 18,17). Постати дете, по Христовим речима, значи – постати способан за радост и љубав, за безазлено и отворено општење са другим људима, без сумње, страха и фрустрација.
Божићни празници су и прилика за породична окупљања, радост сусрета и благодарност Богу за све Његове дарове. Чињеница да је Божић празник рађања новога живота, празник деце и родитељства, украсила је овај дан прелепим народним обичајима који имају за циљ јачање породичних вредности и међусобне љубави.
Међутим, не заборавимо да је први Божић прослављен у штали, мирно и тихо уз витлејемске пастире и мудраце, уз анђелску песму. Ако отворимо своје срце за ову чудесну тајну Божјег смирења, схватићемо да је Бог тиме хтео да каже да није важно где ко живи и где се рађа, већ је једино важно да живи часно и у љубави. Као што се Бог у Старом завету објавио робовима, а не моћним императорима и њиховим првосвештеницима, тако и у тихој божићној ноћи неразумне животиње и скромни пастири бивају сведоци откривења Бога у телу. Тако је скромност Бога мерило сваке културе која има претензију да себе зове хришћанском.
Молећи од Господа мудрост мудраца и безазленост витлејемских пастира, срцем детиње радосним, поздравимо једни друге традиционалним божићним поздравом:
Мир Божји – Христос се роди!
Ваистину се роди!