-Свим запосленима, деци и ученицима и њиховим родитељима-
Драги наставници, васпитачи и остали запослени у свим установама образовања и васпитања, драга децо и ученици,
Савиндан, школску славу. ове године славимо у другачијим условима него предходних година.
Свети Сава, ученик и наставник, син и отац српског народа, у свим својим улогама, био је, а и остао је непорецив узор свима нама. Уисторији свога народа, Сава је постао први старешина српске самосталне цркве, први просветитељ, први књижевник, први законодавац, градитељ манастира и цркава, покретач уметничког и просветног стваралаштва у њима.
Програми наставе и учења, као и програми васпитања и образовања на српском језику, на свим нивоима, у овом времену и раније, како они који се остварују у нашој држави, тако и они који се у виду допунске наставе остварују у иностранству, омогућују да се свестрано упозна и усвоји духовна задужбина Светог Саве, а такође и стваралаштво српског народа утемељено на тој задужбини. То стваралаштво моћно потврђује једну од кључних заветних порука Савиног просветитељског дела, да су образовање и васпитање кључни чиниоци напретка друштва и државе – у уметности, науци, култури, као и у осталим другим областима живота и рада.
Позивамо сву децу, ученике, родитеље и наставнике у Републици Србији, као и припаднике нашег народа у иностранству, ученике, родитеље и наставнике, да увек имају на уму непроцењиве вредности сазнавања и стварања, као и потребе да свако од нас пружи свој лични пуни допринос у име добробити појединца и целог друштва.
Темеље будућности наше државе и друштва треба да поставимо тако да образовање буде државни приоритет и доступно свима, да сваком појединцу пружи могућност да квалитетно учи током целог живота и добије прилику за свој стални лични и професионални развој.
Захвалјујући пре свега труду и умећу васпитача и наставника, деци и ученицима у нашој држави није ускраћено право на образовање, упркос тешким и непредвидивим условима у којима су се у предходним месецима одвијали васпитни рад и настава. За такво прегалаштво у раду, васпитачи и наставници завређују велико поштовање и захвалност свих – деце, ученика, њихових родитеља и своје државе. Један од видова такве захвалности биће настојање ове државе да свим васпитачима и наставницима буду омогућени бољи и подстицајнији услови за њихов раду вртићима и школама.
Чврсто вреујемо да ће васпитачи и наставници и убудуће имати надахнућа и снаге да остану на светосавском путу и одоле свим искушењима свог одговорног позива, да ће код деце и ученика утемељити и успешно развијати кључне људске и цивилизацијске вредности.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће ове године школску славу обележити, уместо организовањем традиционалне Светосавске академије,  специјалном емисијом “Стопама Светог Саве”, која ће бити приказана у среду 27. јануара 2021. године, у 18 часова на Другом програму Јавног медијског сервиса Радио телевизије Србије. Позивам вас да испратите ову емисију.
Честитам вам велики просветни празник, школску славу Светог Саву!
Срдачно,
министар Бранко Ружић