Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се сваке године последње среде у месецу фебруару. У школама се у тој недељи у оквиру превентивних активности и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације обележава тај дан. Тада се указује на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликта. Школа је ту да ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосферу сарадње, уважавања и коструктивне комуникације.
Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу носећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.
И у нашој школи је јуче (24.02) обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља кроз разне радионице,изложбе , форум театар.
Наставница Анишоара Лаза Гарић је са Ученичким парламентом одржала форум театар “У туђим ципелама“. Ученици су глумачким умећем представили једну ситуацију вршњачког насиља у школи.
Учитељ Горан Субић је са првацима разговарао на тему пријатељства, а ученици су своја запажања о пријатељству и лепом понашању представили цртежима.
Учитељица Светлана Баковић је са својим другацима говорила о исказивању осећања и шта се дешава када се угрози лични простор.
Учитељица Мира Бероња је јучерашњи дан са својим другацима обележила ликовним радовима о пријатељству.
Четвртаци учитеља Зорана Станисављевића су на ову тему одговорили ликовним цртежима .
Ученици трећег разреда су са својом учитељицом Елизом Армани и асистенткињом Ђулизаром, такође, рекли НЕ насиљу.
Учитељица Биљана Станић је у оквиру Часа одељенког старешине са трећацима одржала радионицу на којој се разговарало о вршњачком насиљу, а затим су ученици својим креативношћу и ликовним радовима дали одговор на ову тему и рекли Стоп вршњачком насиљу.
Ученици виших разреда (петих и шестих) су рекли СТОП вршњачком насиљу након разговора о насиљу, прављењем плаката сачињеног од литерарних радова . Кроз ту радионицу их је водила наставница српског језика Викторија Гајта.
На часовима ликовног код наставнице Славице Ранковић ученици су показали креативност кроз паное који ће красити зидове наше школе.
И у Продуженом боравку обележен је овај дан са учитељицом Јеленом Билас на не мање креативан начин.

Како је то изгледало на часовима јуче, можете погледати у галерији.