Ове године на један другачији начин обележили смо Међународни дана Рома, који се прославља 8.априла. Наиме, са циљем инклузије Рома и Ромкиња у нашој школи крајем марта и почетком априла одржан је низ активности у којима су били укључени сви наставници и ученици , као и полазници основног образовања одраслих.
Крајем марта промовисали смо толеранцију и пријатељство у природи. Четвртаци наше школе боравили су у Гучеву са својим учитељицама Светланом Баковић и Маријом Милановић, а вероучитељица Драгана Стојков и педагошки асистент Константин Зубац организовали су излет на Вршачки брег за петаке.
Толерантна учионица- радионица о толеранцији, поштовању и уважавању међусобних разлика одржана је у одељењима шестог разреда, као и у 7.1 одељењу, у координацији Весне Брковић, зам.директора. Толерантну учионицу под називом „Црно јагње“ одржале су учитељица Драгиња Медић и педагошки асистент Емина Тот у одељењу 3.2. Трећаци су имали задатак да заврше недовршену причу, у којој се говори о јагњету које је другачије од осталих и које је због тога било одбачено. Радови ученика су били иложени на завршној приредби.
Прва недеља априла била је у знаку прављења паноа и изради ликовних радова. Ту су активно учешће узели сви ученици заједно са својим учитељима и наставницом ликовног Славицом Ранковић.

Учитељице првог разреда Елиза Арман и Биљана Станић уз помоћ педагошких асистената Ђулизаре Рамадановић и Константина Зупца организовале су ,,Игре без граница “ за своје прваке, док су се учитељи Зоран Станисављевић и Цветко Баковић ,,Спортом борили против насиља“. Они су организовали спортско такмичење за ђаке другог разреда- дечаци су играли фудбал , а девојчице ,,Између две ватре“. У спортском духу мото ових игара био је ,,ФЕР ПЛЕЈ- ИГРА“.
О симболу вере и молитви на ромском језику ученици 5.р. су се едуковали на верској настави.


Одржана су и два интерактивна предавања о култури и историји Рома. Наставник историје Часлав Васић је заједно са својим ученицима 8.3 одељења путем презентација и реферата представио историју насељавања Рома , као и њихову даљу судбину и честе миграције. Часу су присуствовале Љиљана Поповић Радосављев, педагошкиња школе, као и Ђулизара Рамадановић, педагошка асистенткиња. Друго предавање одржано је у основном образовању одраслих , где су полазници имали прилику да присуствују предавању наших наставника историје и српског језика, Александра Божића и Весне Кукић. Овој радионици корелације присуствовале су и Алиса Шаин, координаторка за Роме у Градској управи Вршца и Ђулизара Рамадановић, асистенткиња у настави, али и чланови колектива – Југослав Павловић, андрагошки асистент, Љиљана Поповић – Радосављев, школска педагошкиња, Весна Брковић, заменица директора ОШ „Паја Јовановић. Уз заједнички закључак да су солидарност и људска честитост највеће вредности које човек може освојити, завршена је још једна узбудљива и поучна школска авантура.

Корелацијом наставе српског језика и математике – ,,Забавном математиком против насиља и дискриминације“, у основном образовању одраслих заједно са својим наставницама Олгом Дегом и Невеном Кресоје полазници су се забављајући учили координатном систему и лепим речима.
У обележавању Дана Рома Патронажна служба Дома здравља Вршац је, такође, узела активно учешће, те одржала предавање управо за наше полазнике о здравственој нези и хигијени.


На сам Међународни дан Рома, 8. априла у просторијама школе педагошкиња Љиљана Поповић Радосављев заједно са четвртацима засадила је Дрво пријатељства, а обећање је да ћемо га заливати љубављу, толеранцијом, поштовањем и међусобним уважавањем.
За завршну активност -приредбу драмска секција виших разреда под менторством наставнице српског језика Викторије Гајте припремала је сплет стихова, пословица, прича вођена збирком Мике Антића ,,Гарави сокак“, а наставница музичке културе Оља Белоград припремала песме заједно са хором.
Међународни Дан Рома обележен је под слоганом ,,Љубав је језик који сви разумеју“ свечаном приредбом у сали школе, у среду, 10.априла текуће године, у 11 часова. На улазу су ученици наше школе делили гостима флајере и слатко послужење.

Учествовали су следећи ученици са својим наставницима и учитељима:
Ненад Филиповић и Андреа Калинов, менторка: Ђулизара Рамадановић
Рецитатори нижих разреда-
Мара Тасић, Лазар Ђурић, менторка:Елиза Арман
Кристина Бугарски, АлисаЧермај, ментор: Зоран Станисављевић
Анђела Стојко и Марина Симеоновић, менторка :Биљана Станић
Вишејезични игроказ- виши разреди:
Стефан Брковић, Леонтина Бериша, Бојана Мартинов, Марија Маринковић Менторка : Јасна Вулку
Медаљон стихова- драмска секција виших разреда:
Драгица Шајн, Дојна Константин, Андреј Пајић ,Ника Шајн, Иснија Краснићи, Бојана Мартиновић,Стефан Брковић , Менторке: Викторија Гајта и Невена Кресоје

Хор виших разреда уз музичку пратњу Томе Минића, Стефана Брковића
Ментор: Оља Белоград
Конферансије: Јана Грујић
Инстументал- Урош Ћирковић
Галерија фотографија: Марија Милановић
Изложба ликовних радова: Славица Ранковић, Актив учитеља
Толерантна учионица: Драгиња Медић и Емина Тот
Техничка подршка: Константин Зубац, Игор Лукач, Милорад Милосављевић
Координаторке: Викторија Гајта, Весна Брковић

Поред наших ученика активно учешће у приредби узели су и предшколци ПУ ,,Пчелица“ са васпитачицом Снежаном Валтнер , као и ученици ОШ ,,Жарко Зрењанин“ из Избишта -Леонора Николић, Катарина Николић, Мартин Савић са ментором Шајн Игором.
Част и задовољство је било угостити посланицу Покрајинске владе и чланицу Националног савета Рома Јелену Јовановић, потом чланове Градског већа Татјану Николић и Вељка Стојановића, као и бројне госте и родитеље.У склопу програма у холу школе отворена је и изложба радова и фотографија са радионица, а на тему толеранције и пријатељства, уважавања различитости и мотива из живота Рома. Свој допринос овој изложби у виду паноа и радова дали су и предшколци, потом основци из Избишта, Уљме, али и средњошколци из Пољопривредне школе ,,Вршац“.
Након завршне приредбе гости су били позвани у зборницу наше школе на дружење и послужење.
Да је љубав, заиста, језик који сви разумемо доказано је и овим нашим пројектом , као и да је ОШ ,,Паја Јовановић“ школа великог срца у којој лепа реч и гвоздена врата отвара. Ангажованост ученика, наставника , учитеља и свих запослених је била на високом нивоу у релизацији активности и још једном смо сви заједно показали да смо један добар тим.