„Дете је дете да га волите и разумете“ је слоган овогодишње Дечије недеље, али смо ми одлучили да одемо и корак даље и да укажемо на то да и је потребно да једно дете разуме друго дете како бисмо сутра сви ми били бољи људи.
Наиме, од почетка 2020. године, ОШ „Паја Јовановић“ део је пројекта „Квалитетно образовање за све“ под покровитељством Савета Европе, које има за циљ побољшање квалитета образовања, подржавањем школа и њихових заједница. На пример, наша школа кроз овај пројекат вреднује културну разноликост, што је једна од лепших страна средине у којој ова деца расту, као и вештине за сарадњу, како бисмо код деце развијали тимски дух и мотивисали их да сарађују међусобно.
Од ове године, новина у оквиру овог пројекта је обележавање Дана демократске културе, који смо ми одлучили да обележимо данас, у оквиру Дечије недеље бројним креативним радионицама, као што су „Упознајте земље Европе“ са наставницама Јелицом Којић и Јасном Вулку, „Народне ношње мога краја“ ученици трећег један са учитељицом Светланом Баковић, „Оригами са порукама пријатељства“ ученици трећег два са учитељицом Маријом Милановић-Субић, „Бунар жеља“ у другом два разреду са учитељицом Драгињом Медић, час о демократији који је наставник историје одржао ученицима четвртог два разреда, интерактивни час о гмизавцима, наставник биологије Ранко Радованчевић одржао је ученицима петог и шестог разреда, „С љубављу предшколцима“ ученици шестог разреда са наставницама Дега Олгом, Гајта Викторијом и Невеном Кресоје. Одржане су и креативне радионице у четвртом један одељењу са учитељицом Тањом и у четвртом два одељењу учитељица Биљана Станић и у другом један са учитељем Гораном Субићем. Такође и наши ђаци који похађају продужени боравак обележили су ову недељу својим радовима.
Нашу школу је данас посетио и члан Градског већа за образовање Мирослав Лепир, који је посетио неке од радионица и чак учествовао у делу радионице „У туђим ципелама“, где је по једно дете из више и једно из ниже смене добило прилику да буде директор на један, па је тако наша ученица Ана Иричанин одржала и краћи састанак са чланом градског већа.
Такође, један од циљева овог пројекта је и неговање равноправности, како родне, тако и уопште равноправности међу децом, коју ми овде негујемо подстицањем спортског духа и фер плеј игре код деце. Данас су одржане и „Пајине олимпијске игре“ које су водили учитељ Зоран Станисављевић и професори физичког у сали школе, а касније су наши најмлађи ученици могли да развијају здрав дух и здраве навике вежабајући са нашим данашњим гостом, Миланом Шалиначким.